Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza pierwszą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2022
Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do konkursu może stanąć:
• Koła Gospodyń Wiejskich, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
• Koła Gospodyń Wiejskich, które działają w oparciu o ustawę z dnia 8 października 1982 roku o społeczno-zawodowych organizacjach rolników;
• Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;
• Zorganizowana grupa sołecka złożona z osób pochodzących z terenu tego samego sołectwa.