Smaki łączące pokolenia. Trwa nabór w konkursie dla dzieci i młodzieży.
Oryginalne, niepowtarzalne, często schowane na dnie babcinych szuflad. Takie są przepisy, obecne w rodzinach od pokoleń. Jeśli lubisz gotować i ciekawi Cię kulinarna historia Twojej rodziny zgłoś się do konkursu „Poszukiwacze Smaków”.
Konkurs „Poszukiwacze Smaków” adresowany jest do dzieci i młodzieży. To już dwunasta edycja tej kulinarnej przygody organizowanej przez Urząd Marszałkowski. Czekamy na propozycje młodych poszukiwaczy, którzy dotrą do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń.
– Chcemy zainteresować młode osoby tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zachęcić do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań, ale przede wszystkich do odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.
Pisemne zgłoszenie powinno zawierać opis produktu, przepis oraz charakterystyczne cechy. Ważna jest także prezentacja walorów estetycznych produktów i potraw wykonana na współczesnym zdjęciu. Ten element ma być bodźcem wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, a przy okazji podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
Każdy uczestnik może przedstawić w konkursie tylko jedno zgłoszenie. Termin składania wniosków upływa 21 marca 2025 roku. Należy je przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. Laureatami zostanie maksymalnie sześciu uczniów na dwóch poziomach: szkół podstawowych oraz szkół ponadpodstawowych. Otrzymają oni nagrody rzeczowe. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w terminie do 30 kwietnia br.
„Poszukiwacze Smaków” to także szansa na odnalezienie kolejnych niezwykłych kulinariów z Pomorza Zachodniego. Region ma obecnie blisko 60 produktów tradycyjnych, które umieszczono na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowe pozycje, które zostały wpisane na LPT to np.: pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie, kaziukowe serducha oraz zupa nic.
Szczegóły konkursu, w tym regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: http://www.wrir.wzp.pl/, w zakładce „Poszukiwacze smaków”.
Dodatkowe informacje o konkursie można uzyskać pod nr tel. 091 454 2685, 091 454 2690, email: pmakatun@wzp.pl , rolnictwo@wzp.pl
Pliki do pobrania znajdują się w zakładce: do pobrania - pod adresem: https://wrir.wzp.pl/poszukiwacze-smakow/do-pobrania
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!